Закопчаха златотърсачи за незаконна дейност в река Струма

Търсили ценния метал в коритото на реката
20 юни 2020 18:44,
28
Закопчаха златотърсачи за незаконна дейност в река Струма
Снимка: Pixabay

Прави се разследване за незаконен добив на злато чрез промиване на пясък и баластра по коритото на река Струма, съобщават от областната дирекция на полицията в Кюстендил. Трима мъже, които разкопавали до реката, са установени край с.Дворище.

Още по темата

Полицията работи по сигнал за незаконен добив на полезни изкопаеми в земеделски имот в землището на с. Дворище. Служителите, посетили местопроизшествието, установили работеща земекопна техника - два верижни багера, две мобилни драги за пресяване на инертни материали, агрегат и трима мъже от Кюстендил в момент на работа. Техниката е запечатана и оставена на отговорно пазене.

По случая е започнато досъдебно производство в РПУ - Кюстендил, уведомен е дежурен прокурор.

Според коментари на специалисти по добив на подземни изкопаеми по река Струма от 3 кубически метра инертни материали се добива чрез промиване до един грам сурово насипно злато. Този добив върви нелегално от години, най-вече край селата Копиловци, Шишковци, Шипочано, където съдържанието на злато в пясъка и речния материал е най-богато.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Г.Т. преди 3 години
За да не съм голословен вижте в YouTube репортажа "Екологични войни" и наблегнете на съдържанието след 5 минути и 30 секунди!Поздрави!
23
0
 
4
 
! Отговори
Г.Т. преди 3 години
До Анонимен 20Не защитавам окепазяването на природата ... но имаше един репортаж в тубата, точно за Челопеч и Дъндито, тяхна бивша служителка яко плюеше по тях ама на врата и ушите имаше поне половин килограм 18 каратово злато ... Та, те така ... двойни стандарти. Мили приятели, замислете се, поне малко, защо държавата не разработи тези мини и златото да си го добиваме ние и да го продаваме, а чакаме чужди инвеститори. Нека BarainStorm-инга започне сега!
22
2
 
11
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Защо незаконна дейност ?! Реката и природата е на всички. Тези хора не копаят, а държат легенче в ръце с което се опитват да отсеят златни песъчинки. Не нанасят вреди на природата. Ай сиктир.
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А на Баце кюлчетата в чекмеджето?!Или той като не копае в реката законно ги е придобил а?!!!!И пачките в евро и тях а?!!!
20
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До дедо ДинчоАми да извикат Дънди прешъс метълс - тя превзе навремето богатата на злато, сребро и арсен медна руда. Канадците взеха благородните метали, а арсенът оставиха в хвостохранилището - Челопеч. Сега извличат златото на Ада тепе и се хвалят, че рудата е с най-високо съдържание на Au в Европа. Междувременно се готвят да разработват нови терени в ЮИ България. За нас отпадъците и доколкото пишат в медиите - няколко десетки милиони лева годишно.
19
2
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
И какво са събрали "нищо" аз живея в едно село до Огоста и от време на време когато е топло отивам на реката на пясъка за паля и изпуша една лула тютюн.След това изчиста лулата извадя пинсетата от пясъка златните песачинки светят на слънцето напълна си лулата със златни пясъчинки и се отивам в къщи събрал съм над половин кг. а тези на Струма толкова труд за почти нищо.
18
3
 
10
 
! Отговори
другия преди 3 години
От ГЕРБ и ДПС какво очаквате?
17
8
 
10
 
! Отговори
дедо Динчо преди 3 години
Борисов пак се прави на "ни лук ял, ни лук мирисАл.Докога с тези, едни и същи, номера???Омръзнаха вече.
16
1
 
32
 
! Отговори
до Бънди преди 3 години
Пък Дънди Прешъс само косят и поливат райграса, може би.
15
10
 
7
 
! Отговори
До Дънди преди 3 години
*** нанасят непоправими щети на природата!
14
6
 
29
 
! Отговори
Дънди преди 3 години
Какво лошо правят, че не разбирам?..............................Не снасят. Златни яйца. На когото трябва.
13
1
 
37
 
! Отговори
Аршинков преди 3 години
За кофа няма прошка, за вагони няма закони.
12
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Утре ще се разходя до там с едно сито. :)
11
4
 
39
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
За Дънди може,а за българи неможе.
10
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През соца имаше ентусиасти,ама с едно улейче и едно легенче премиваха по реките пясък на ръка.За месец два-три до пет грама злато успяваха да отсеят.Правеха по някое пръстенче на жените си.Такова обаче промишлено с багери и драги нямаше.То беше забранено пикап да имаш чстен,та багер абсурд!Това е къртовски труд и я изкарат 50-100 грама за сезона я не.
9
4
 
19
 
! Отговори
Дрямката преди 3 години
А закопчани златотърсачки има ли?
8
3
 
37
 
! Отговори
Бай Колю преди 3 години
Какво лошо правят, че не разбирам?
7
0
 
27
 
! Отговори
Репичка преди 3 години
от това нещо не се печелят пари.....какво се излагат милиционерите.Ще спечелиш съсипани крака от ледената вода и хипотермии и накрая краста по кожата
6
4
 
21
 
! Отговори
My precious преди 3 години
Дънди Прешъс?
5
3
 
31
 
! Отговори
Симпатяги преди 3 години
За кокшка - няма прошка! Поздрав с песента на орлестър Симпатяги от 1996 година! Важи и през 2021 в Българоя, защотот нищо не се е променило от тогава до сега! Хайде наздраве!